Let's get started!

 

 

 

Traditiegetrouw valt de datum van de openingsrit van de BMW Club Nederland gelijk met de seizoens-start van de BMW Motorrad Dealers. Dit jaar, 2018, is de rit op 10 maart gepland vanaf BIQER, de BMW Motorrad Dealer voor Eindhoven en omstreken.

BIQER is als BMW Motorrad Dealer gestart in 2017 dus voor velen van ons een eerste kennismaking met dit jonge bedrijf. Een rit waard!
Stel de GPS in op "bochtige wegen/vermijd snelwegen" en als beloning is er bij BIQER koffie met wat lekkers.
Uiteraard pakt BMW Motorrad uit met nieuwe modellen motoren en kleding.

De Toercommissie heeft een mooie rit uitgezet die ook weer eindigt bij BIQER zodat je de hele rit kunt twijfelen of die aankoop niet of toch wel doorgaat.

De toertocht gaat door het zuidwesten van Noord-Brabant, een deel door Limburg en zelfs een stukje door België.
Na het eerste slingerwerk komen we aan in Deurne. Een stad die een broertje heeft in België met dezelfde naam. Een van de bezienswaardigheden is de Sint-Willibrorduskerk, gelegen aan de markt, waar tevens diverse mogelijkheden zijn om te lunchen.

 2 Markt Deurne

Vervolgens rijden we door America en langs Toverland, om in de buurt van Meijel een uitstapje naar het westen te maken om langs een kazemat te rijden. Deze kazemat maakt deel uit van Vesting de Vossenberg, die weer onderdeel is van de Peel-Raam stelling, een Nederlandse verdedigingslinie die in 1939 werd aangelegd en op 10 mei 1940, de eerste Nederlandse oorlogsdag, is gevallen. Het was de tweede verdedigingslinie achter de Maaslinie.
3 Kazemat Meijel   4b Achelse kluis

Na het doorkruisen van natuurgebied de Weerterbergen komen we in België waar we in het dorpje Hamont (relatief) goedkoop kunnen tanken. Even later komen we bij de Achelse Kluis, die niets te maken heeft met een bank, maar de meer bekende naam is van de Sint-Benedictusabdij. 

De Achelse Kluis heeft een lange geschiedenis. Omstreeks 1650 trokken katholieken uit Valkenswaard omwille van de godsdienstoorlogen naar deze verlaten plek in Achel en bouwden er een grenskapel. De pastoor van Valkenswaard trok er een bescheiden pastorij op, precies op de plaats waar vandaag het poortgebouw van de Achelse Kluis staat.
In 1686 stichtte Eindhovenaar Peter van Eynatten in deze pastorij, die inmiddels verlaten was, een kleine gemeenschap van kluizenaars of eremieten: de Achelse Kluis. De eerste kluizenaars verbleven in deze abdij met maximaal 13 broeders. Ze leefden in gebed en deden aan landbouw in de directe omgeving. Ook gaven ze onderwijs en vingen ze oude of zorgbehoevende priesters op.
Het is nog steeds een abdij, maar tegenwoordig is er ook een herberg, een boekhandel en een voedingswinkel en ook het eigen Achelse trappistenbier wordt sinds 1998 weer gebrouwen.

6a doodendraad 4 Achelse kluis
Vlak voor de Achelse Kluis zijn ook overblijfselen van de Dodendraad. Dat was een versperring aangelegd door de Duitsers in de 1e Wereldoorlog op de grens van Nederland en België om zeker te zijn dat Nederland (neutraal in WO1) zich niet zou mengen in de strijd in België. De dodendraad werd opgericht in 1915 en 1916 van Knokke tot aan de voorsteden van Aken. Hij stond op Belgisch grondgebied, maar volgde niet heel nauwkeurig de grens. De grens tussen Knokke en het Drielandenpunt is bijna 450 kilometer lang. Om deze afstand wat in te korten, kwamen grote stukken Belgische grond achter de dodendraad te liggen. Het was een elektrisch hek, waarop een spanning stond van 2000 Volt of meer. De draad heeft zeker zo’n 1000 slachtoffers geëist, vooral omdat veel mensen in die tijd nog onbekend waren met elektriciteit en ondanks de waarschuwingsborden toch de draden beet pakten, met fatale gevolgen.
Na dit Belgisch uitstapje rijden we aan de westkant van Valkenswaard en Veldhoven om langs vliegveld Eindhoven na een dagje met religie, cultuur, geschiedenis en natuur weer te eindigen bij BIQER.

biqer 2
BIQER

BMW Motorrad Dealer
Vaalserbergweg 297
5628 CG Eindhoven
Telefoon: 040-303376

Voor dit evenement geldt de disclaimer, deze kunt u hier lezen.

   
logo rocketchanels
  
MR
   
logo CampingMoto
   
Motoerit
  
logo BMWFC
  
logo VTNL
  
adverteren01
  
logo Houtrust
  
logo Dunlop
  
logo rideon
  
BIQER
  
MotoShare
  
logo OHMeppel
  
scandinaviantours
  
logo Becks
  
London exhaust
  
Airtrailer
  
Just carpets
  
Logo Duo JJS ESAR