Verslag van deze mooie reis naar Schotland.


 

Keep left!
Reis BCN naar the Inner Hebrides, 9 t/m 16 juni 2014

 

Verzamelen in IJmuiden tot iedereen aanwezig was, daarna vertrek met schitterend weer en een lekker biertje in de hand. Niet nadat de motoren met het nodige geploeter en gezweet met diverse spanbanden waren vast gezet om minstens windkracht 10 te doorstaan. Gedurende de reis naar Newcastle een zeetje zo glad als een biljart laken; dus een ieder kon het heerlijke eten binnen houden. Zoals al gezegd heerlijk gegeten, met veel vertier aan boord.

En dames die terugkeerden van hun vrijgezellenfeest in Amsterdam, zij lieten zich graag horen en zien. De nacht in het 'bunkbed' was nog net te doen. Vergeet vooral niet het laddertje te gebruiken als je ‘s nachts naar de LO moet.

In de ochtend vroeg aangekomen in Newcastle; motoren los maken etc…. Verzamelen op de kade en onze trip kan nu echt beginnen; hoewel eerst nog even geld pinnen bij de lokale shopping mall.
En nu rijden maar wel on the left side please; direction Lannark!
Onze BCN groep bestond uit: 20 personen (16 heren, 4 dames) met in totaal 16 motoren.

Er was bij het verzamelpunt in IJmuiden één 'pechvogel' Bernadette, zij had olie op haar ruitje en helm. Gelukkig waren er vele experts aanwezig om te concluderen dat een olie-keerring van de voorvork het had begeven.
Toch is zij de reis begonnen. Het euvel is verholpen in twee etappes; diagnose bij een BMW dealer in Newcastle, die helaas het juiste ringetje niet had. Echter dit was geen probleem; er kon gewoon met de BMW gereden worden en het ringetje zou opgestuurd worden naar de BMW dealer in Glasgow, dat enigszins op de route naar de Ilse of Mull ligt. Rob is de volgende ochtend met Bernadette daar naar toegereden, waar inderdaad het ringetje was aangekomen. De reparatie was toen een fluitje van een penny.

Via vele prachtige weggetjes en wegen (en schapen tellen) kwamen we aan in Lannark Hotel Best Western in de buurt van Glasgow. Een mooi landhuis gebouwd in 1890 met een rijke historie. Mooie Hall met openhaard, gezellige kamers gedecoreerd met bloemetjes gordijnen, geruite vloerbedekking, gestreept behang, spiegels etc.

De volgend ochtend vanuit Lannark een prachtige tocht over diverse mooie kleine en kleinere weggetjes, een oversteek met een Ferry vanaf Greenock, en een overnachting in Dunoon aan de Firth of Clyde. Ook Bernadette kon gedurende deze tocht weer aansluiten met haar nu weer gerepareerde voorvorkpoot. De volgende ochtend ging het weer voorwaarts naar Oban, alwaar we op tijd dienden te zijn voor onze gereserveerde plaatsen op de Ferry naar de Isle of MULL.

Hier waren heel veel muggetjes (Midgets) aanwezig. Bijna iedereen was geprikt en had de nodige rode vlekjes/bultjes. Niet zo prettig als ze in je helm komen en dan in je nek of achter je oorlel prikken! Jammer dat het hotel zwembad leeg was, zwempak voor niets mee genomen. De sauna en hottub waren wel in gebruik. Enkele heren moesten hun blootje verruilen voor een zwembroek, zo niet dan uit de tub. Dat heb je als er overal camera's hangen!

We begonnen onze tripjes na een heerlijk ontbijt met voor de liefhebbers haggis and black pudding, porridge ham and eggs etc. In de lounge kwam af en toe een roodborstje (Robin) door het open raam naar binnen, hij hipte wat op de grond en ging vervolgens weer door het open raam naar buiten. Na een goede nachtrust was er een rondrit gepland op de Isle of Mull via Tobermory, alwaar een bezoek werd gebracht aan de lokale whisky distillery. Eén van de oudste en kleinste whisky stokerijen in Schotland. Rondleiding voor de liefhebbers en daarna een heerlijk glaasje whisky geproefd. Ondertussen hebben ook enkelen van ons de Jet Wash aan de haven gevonden, om de royaal van modder en schapenstront voorziene motoren enigszins toonbaar te maken. Aan het eind van deze rondrit was er een bezoek een Duart Castle.

Ludo had Sir Lachlan Hector Charles Maclean (12th Baronet of Duart and Morvern, CVO, DL, born 25 August 1942) de 28th chief of Clan Maclean eerder ontmoet op de vakantiebeurs in Nederland en hem verteld dat hij met zijn motorclub een bezoek zou brengen aan Duart Castle. Sir Hector leek dit een goed idee. Sir MacLean was wel aanwezig en the lady liet net haar hondje (west highland white terrier) uit. Jammer dat juist Ludo hem net had misgelopen. De volgende keer beter. Helaas liep the Chief niet in zijn kilt maar in een spijkerbroek en sandalen. In het kasteelwinkeltje waren leuke souvenirs te koop en in het restaurantje kregen we heerlijke home made cakes en andere lekkernijen te eten met koffie of thee.

De volgende ochtend wachtten ons wegen met koeienvlaaien bij de aanvang van onze tocht over Glenfinnan. Slipgevaar, dus uitkijken geblazen, sommige stukken met veel kuilen en scheuren. Gelukkig zijn er de passing places die het rijden een stuk veiliger maken. Bij Glenfinnan Monument even pauze gehouden en wat gegeten.Ook hier zijn invalideparkeerplaatsen verboden voor niet-invaliden. Na wat praten als Brugman met de parkeerwachter is het gelukkig gebleven bij een waarschuwing ipv een vette bekeuring. Hoe voorkomend zijn de Schotten. Begraafplaatsen liggen soms midden in de weiden. Lekker dicht bij de schapen. Rustiger kan een mens zich niet wensen. Af en toe je reisgenoot uit het regenpak helpen en de motor flink afsoppen na wat Ludo weggetjes te hebben gereden.

Lekke banden gaan voor!!!!! Op de Isle of Mull tweemaal een lekke band vlak voor het vroege vertrek naar de Ferry die ons weer terug zou brengen naar Oban. Dus duwen (maar 500 meter….) naar de Ferry om op tijd te zijn. Gelukkig hadden Ludo en Rob de zaak goed onder controle. Met behulp van het thuisfront (Gonneke) kon een lokale motordealer in Oban gevonden worden, die de twee pechvogels kon voorzien van een nieuwe achterband.
Bert had een half lekke achterband en kon met behulp van de vele meegenomen elektrische pompjes zijn achterband tot thuis in Woudenberg op spanning houden. Nu met zijn allen nog even naar the Woolen Mill in Moffat. Op tijd want de Ferry gaat rond 15:45 uur inschepen. Ook wist Ludo nog een flitsbezoek aan Hadrian’s Wall in te gelasten. Prachtig om te zien, dat na bijna 200 jaar, nog steeds de sporen van deze Romeinse muur zo duidelijk aanwezig zijn in het landschap.

Aan boord de klok weer naar de Nederlandse tijd zetten. Op de terugweg was er wel enige deining aan boord van de Ferry naar IJmuiden. Desondanks heerlijk gegeten. Enkelen van ons lagen al vroeg in bed want het was toch een enerverende reis. Wij verheugen ons al op een volgende tocht over het mooiste eiland van Europa. Rest ons nog een pluim te geven voor de tourboys Rob en Ludo.

Groet van Carla en René

   
logo rocketchanels
  
MR
      
Motoerit
  
logo BMWFC
    
adverteren01
  
logo Houtrust
  
logo Dunlop
  
logo rideon
      
logo OHMeppel
  
scandinaviantours
  
logo Becks
  
London exhaust
  
Airtrailer
    
Logo Duo JJS ESAR
  inshared logo