Oldtimers doen het toch maar!

 

Onbezorgd, enthousiast en nog geheel onbewust van het naderende onheil ontmoetten wij elkaar onder een nog koele voorjaarszon bij restaurant de Sluis aan de N279, net ten zuiden van Veghel. 

De vaste kern van Eric, Cees, Geurt, Peter, Ed en mijzelf werd dit keer aangevuld met Geert op zijn net 25 jaar oud geworden K75. Zijn vrouw Henny reed op een young timer, een prachtige R 850 R. Daarnaast reden Dirk en Paula op een R60 met een Hollandia zijspan uit 1968. 

Het reisdoel was Stadt Neuerburg, dat net oost van de grens Duitsland/Luxemburg ter hoogte van Diekirch ligt.

Zoals bekend, rijden wij met deze oldtimers zo min mogelijk over de snelweg en dus dwars door de steden en dorpjes heen.

We reden baksteen gewijs in colonne achter Ed aan, die de route in zijn Garmin had staan. Om allen gelijktijdig bij het reisdoel aan te komen, moet je degene die achter je rijdt, in de gaten houden. Zie je hem of haar niet meer dan stop je. Als iedereen dat doet, merkt de voorrijder vanzelf dat er iets mis is. Dit vraagt best wat oefening en omdat we dit nog niet zo goed beheersten verloren we in Heerlen de 3 achterste rijders (Geert, Eric en ondergetekende) de rest uit het oog en na wat telefonisch overleg met de kopgroep besloten wij op eigen gelegenheid naar het hotel te rijden, waar wij uiteindelijk 10 min na de kopgroep aan kwamen.

Donderdag bleek een toepasselijke naam voor deze onfortuinlijke dag.

Het plan was om een door Cees samengestelde route van zo'n 150 km door Luxemburg te rijden.

Het weer was mooi, het werd voor het eerst dit seizoen wat warmer met een gedeeltelijk bewolkte lucht. Graad of 15, weinig wind.

Vlak voor de helft van de tocht in de buurt van Wiltz bleek de bocht in kwestie een verassing in zich te hebben door in het tweede gedeelte in scherpte toe te nemen.

De Hollandia zijspan waar Paula in zat, kwam omhoog en de correctie van Dirk daarop werd ruw verstoord door een boom die in de weg stond.
Pal voor het voorwiel.
Tot 'geluk' van beiden ging ieder aan een kant langs die boom en belandden een goede meter lager op de kant van een sloot.
Dirk kwam op zijn linker schouder terecht en Paula, gekatapulteerd uit de zijspan, landde naast hem met en beschadigde knie en een gebroken rib.
Zo bleek later.

Van de hulpdiensten arriveerde de ambulance het eerst, gevolgd door de politie en brandweer.
Zij werden afgevoerd naar het ziekenhuis in Ettelbrück en Eric en Peter gingen ter eventuele ondersteuning met hen mee.
De anderen hebben daarna nog 45 min gewacht op de sleepdienst om de zijspan af te voeren. 

Enigszins bedrukt hebben we daarna de route afgemaakt.
Tegen het einde daarvan werd die nog een beetje opgefleurd door het breken van de koppelingskabel van de R75/5 van ondergetekende.
Een reserve had ik uiteraard bij mij en dat leverde zo nog een half uurtje ontspannen prutswerk op. 

Vrijdag een cultureel uitstapje.

Er waren verschillende mogelijkheden en de keuze hing af van het weer.
Een korte route met lang verblijf (Gen. Patton museum in Ettelbrück) i.g.v. slecht weer.
Een lange route met kort verblijf (Burg Elz bij Cochem) i.g.v. goed weer.
Voorspelling was, beetje buiig maar een stuk warmer.

Werd dus en korte route naar kasteel Bourscheid.
Dat is een van de meest waardevolle historische monumenten van het Groothertogdom Luxemburg.
Met de bouw werd door Bertram, heer van Bourscheid in het jaar 1000 aangevangen.
Dat soort projectjes liepen toen ook nogal eens uit de hand en het kasteel werd dan ook pas voor het eerst in de boeken in 1095 genoemd. En pas in 1498 werden de laatste torens aan de zuidzijde toegevoegd en vond men het af.
De uiteindelijk ruïne is in 1972 door de staat aangekocht en hersteld tot zijn huidige staat.
Het ligt er prachtig bij op zo'n 150 meter boven de meanders van de rivier de Sûre en is dan ook een bezoek meer dan waard. 

Om 18:30u waren we in het hotel en hadden we nog een gezellige avond met veel bier en späzie voor Geurt. Speciaal voor ons had de waard buiten de kaart om zalm en heerlijke forel gekocht en bereid.

Zaterdagochtend was iedereen extra vroeg bij het ontbijt om Paula & Dirk uitgeleide te doen.
Voor hen eerst de taxi naar Bitburg gevolgd door de trein naar Haarlem.
Dapper, zo'n reis aan te gaan. Éen met een kruk en de ander met een niet werkende arm. Plus bagage.
Ga er maar aan staan.

Met Ed in recordtijd een mooie en snelle route door het traditioneel onbeborde stuk België gepland én in de Garmin geprogrammeerd. We leren het wel eens...
De route was vlot en aantrekkelijk. In Eupen na de koffie werd afscheid genomen van Cees en Geurt die 'voor zaken' nog naar een 'oud vrouwtje' in Vaals moesten... Ja ja.
Met de rest in Peer lokaal nog in de broodjes gegaan. Eén broodje bleek een lunch en diner tegelijk maar tóch wilde Peter een broodje kroket én een broodje kaas.
Hij heeft er nog een week van gegeten.

Dat was de afsluiting van een bewogen weekend.

Van één van de metalen klassiekers hebben we afscheid moeten nemen, maar gelukkig niet van de menselijke klassiekers. Wij wensen hen een vlot en geheel herstel toe, zodat wij elkaar het volgend jaar weer in goede gezondheid kunnen treffen. 

Rolant Stuber

   
logo rocketchanels
  
MR
      
Motoerit
  
logo BMWFC
    
adverteren01
  
logo Houtrust
  
logo Dunlop
  
logo rideon
      
logo OHMeppel
  
scandinaviantours
  
logo Becks
  
London exhaust
  
Airtrailer
    
Logo Duo JJS ESAR
  inshared logo